kolmapäev, november 10, 2010

Kohtumine kaugelt tulnud kirjanikega

Täna kohtusime Põhjameremaade nädala raames keskraamatukogus kahe Islandi kirjanikuga.
Üks kirjanikest ,Kristin Steinsdottir, oli meile tuttava ja loetud raamatu "Kodulinna ingel autotr. Ta oli väga armas ja sõbralik inimene, meenutas pisut Astrid Lindgreni... Ta rääkis meile kuidas tema hakkas oma raamatuid kirjutama ja kuidas "Kodulinna Ingli" raamat sai alguse tema korterisse sattunud inglist... Ta julgustas kõiki lapsi oma väikesi kirjutisi looma just nii nagu nemad näevad ja tunnevad ning neid ka säilitada, sest ei või iial teada, millal tuleb tahtmine kirjanikuks hakata! Suutsime talle omalt poolt ka üllatuse pakkuda...kui Marie islandi keeles tema lugusid lugema hakkas, siis oli ta tõsiselt ja rõõmsalt elevil. Samuti sai ta pärast tuttavaks meie klassi Kristiniga...seega kaks Kristinit=)
Teise kirjaniku Adalsteinn Sigurdssoni raamatuga "Kääbusekivi" saime tuttavaks esimest korda. See pole ka ime, sest eesti keelne tõlge sai valmis lähipäevil ja raamatupoodidesse see jõudnud veel pole...Aga meil on! Adalsteinn rääkis, et tema otsustas kirjanikuks hakatajuba 8-aastaselt ja julgustas ka kõiki lapsi seda tegema. Ta rääkis oma lapsepõlvekodust, kus talle vanavanemad palju lugusid jutustasid ja kuidas ta kujutas ette, et iga mäe sees elavadki kääbused, haldjad ja muud põnevad elukad. Sellest räägivad ka paljud tema raamatud. Veel on tõlgitud tema luulet eesti keelde, kuulsime ka seda mõlemas keeles.A. Sigurdsson loob ka lastelauludele sõnu ja viise. Laulsime koos temaga tema kodukassist, kes sööb sokolaadiküpsiseid ja pühapäeviti jäätist=) Väga lustakas lugu oli.
Marie oli selgeks õppinud ka kolm Islandi lastelaulu, mida esitas meile flöödil. Eriti emotsionaalseks osutus see, kui Marie flöödil ja Adalsteinn kitarril mängisid ja laulsid koos ühte islandi unelaulu... See oli väga liigutav!
Pärast saime kirjanikelt veel autogramme...Meie klassi poolt raamatukogule kingitavad raamatud sisaldavad nüüdseks ka kirjanike pühendusi!
Kuigi puudusime inglise keele tunnist, saime selle mitmekordselt kätte sellel üritusel. lapsed olid ise ka üllatunud, kui palju nad inglise keelest aru said...
Ühesõnaga maailm on avatud kõikidele inimestele, kes julgevad selle veere vahelt sisse piiluda... Meie täna julgesime!
Tiiu Tahakskaaaakirjanikuks

Kommentaare ei ole: